Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Българска аграрна камара (БАК) категорично подкрепя внесените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Българска аграрна камара (БАК) категорично подкрепя внесените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Вторник, 26 Март 2024

БАК счита за целесъобразни по отношение на справедливото разпределение и ефективното използване на земеделски...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Възстановяването на хидромелиотивната система е приоритет за екипа на МЗХ

Възстановяването на хидромелиотивната система е приоритет за екипа на МЗХ

Вторник, 19 Март 2024

Възстановяването на хидромелиотивната система в България с оглед на прогнозираните климатични промени е приоритет...

Компании, Събития, Анализи

Селскостопанската техника в Индия и стратегическата роля на EIMA Agrimach

Селскостопанската техника в Индия и стратегическата роля на EIMA Agrimach

Вторник, 26 Март 2024

Силният растеж на пазара на селскостопански машини все още не е запълнил технологичния дефицит...

Реколта, Пазари, Цени

ЕК  предлага по-високи мита за внос на зърнени продукти от Русия и Беларус

ЕК предлага по-високи мита за внос на зърнени продукти от Русия и Беларус

Петък, 22 Март 2024

Европейската комисия предложи да се увеличат митата върху вноса в ЕС на зърнени култури,...

Иновации, Обучение, Агросвят

Защита на виненото грозде: 30% увеличение на производството

Защита на виненото грозде: 30% увеличение на производството

Сряда, 13 Март 2024

с новата Vigne Plus System® Патентована от Arrigoni Group, системата гарантира увеличение на фактора на...






Конкурсът търси своите герои всеки месец

Наши партньори

Месечна агрометеорологична прогноза за месец март 2024 г.

  

 

Наднормените средноденонощни температури и регистрираните необичайно високи максимални стойности около и над 20°С, достигащи на места до 23°-24° С (Видин, Монтана, Кнежа, Ловеч, Велико Търново, Русе, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Елхово, Сливен) през февруари доведоха до възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви и преждевременно развитие и набъбване на пъпките при костилковите овошки и някои семкови видове – ябълка, агростанции Николаево и Новачене. Поднормените валежи през месеца не позволиха да се достигне до пълно насищане в еднометровия почвен слой (ППВ) в някои райони на Северна централна и Източна България и отделни места от Горнотракийската низина.

През първите дни от първото десетдневие на март се прогнозират температури над климатичните норми и условия за протичане на вегетация при земеделските култури. До края на периода се очаква понижение на температурите до стойности близки до климатичните норми, близки до биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури.

През второто и третото десетдневие на март агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. Прогнозираните наднормени температури ще осигурят активно протичане на вегетационните процеси при земеделските култури. През месеца при пшеницата и ечемика ще се наблюдава фаза братене, а при най-напредналите в развитието си посеви в Дунавската равнина в края на март ще протича начало на фаза вретенене. При овощните култури ще се наблюдават различни фази, от набъбванеи разпукване на пъпките до цветен бутон и начало на цъфтеж при раноцъфтящите костилкови видове – кайсия, праскова, череша. През март прогнозираните минимални температури до минус 5°С, в завизимост от продължителността на задържане ще представляват опасност за напредналите в развитието си овощни култури във фазите бутонизация и цъфтеж.

Очакваните валежи в края на първото, в средата на второто десетдневие и в края на месеца ще увеличават влагозапасите в еднометровия почвен слой.

Прогнозираното неустойчиво време през месеца ще ограничава възможностите за провеждане на сезонните агротехнически дейности. По-подходящи условия за извършване на предцъфтежни растителнозащитни пръскания при овошките срещу ранно кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата, струпясване по семковите ще има през първата половина от първото десетдневие, в началото и в края на второто. През март започват да текат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на слънчоглед – от 15 март за Южна България и от 25 март за Северна България.

 

Драгомир Атанасов

Агрометеоролог при НИМХ

 

 

 

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.